featured
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Konya Gezilecek Yerler

Konya Gezilecek Yerler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültürel zenginliğiyle Türkiye’de düzenlenen inanç ve kültür turlarının en önemli adresi olan Konya, aynı zamanda tarih öncesi çağlarda başlayan yerleşimleriyle ülkemizin en eski şehirlerinden biri. Tüm dünyadan arkeologların ilgisini çeken Çatalhöyük gibi önemli kazı alanlarının yanı sıra Anadolu Selçuklu Devleti’ne de uzun süre başkentlik yapan Konya, 13. yüzyıl Selçuklu döneminde inşa edilmiş etkileyici mimari şaheserler için de çok ziyaret ediliyor.

Hititlerden Osmanlılara kadar onlarca medeniyete ev sahipliği yapan şehrin her köşesi, binlerce yıllık paha biçilmez tarihi eserlerle dolu. Konya; Topkapı Sarayı Müzesi’nden sonra ülkemizin en çok ziyaret edilen müzesi olan Mevlana Müzesi, her yıl yüz binlerce insanın dua etmek için gittiği Mevlana Türbesi ve Şems-i Tebrizi Türbesi, Anadolu’nun en güzel camilerinden olan Alaaddin Camii ve Sultan Selim Camii gibi onlarca hazinesiyle ünlü. Tuz Gölü’nün sevimli pembe flamingolarının yanı sıra Leylekler Vadisi, Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Gölü gibi doğal güzelliklerini de keşfe çıkabileceğiniz şehirde Türkiye’nin tek çölünde de gezebilirsiniz. Yazımızı okuyarak hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ülkemizin en kendine özgü şehirlerinden biri olan Konya’yı keşfetmeye hemen başlayabilirsiniz.

1- Mevlana Müzesi ve Türbesi

Konya’da düzenlenen inanç ve kültür turlarının değişmez adreslerinden biri olan Mevlana Müzesi ve Türbesi, tarihi Mevlana dergahının da dahil olduğu yapı kompleksinde 1926 yılında ziyarete açılan Türkiye’nin en eski müzelerinden biri. Ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinden olan Mevlana Müzesi, aynı zamanda Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesine de ev sahipliği yapıyor. Sultan I. Alâeddin Keykubad tarafından Mevlana’nın babasına hediye edilen gül bahçesindeki Mevlana Türbesi’nin yanı sıra alanda Hürrem Paşa Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Fatma Hatun Türbesi ve Hasan Paşa türbeleri de bulunuyor.

Hem Anadolu Selçuklu dönemini yanıştan etkiletici mimarisi hem de zengin koleksiyonlarıyla çok ilgi gören müzenin koleksiyonlarında ise Mevlana ve Mevlevilik hakkında binlerce eserin yanı sıra Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait 2500’den fazla el yazması eser, kandiller, antika müzik aletleri gibi yüzlerde obje de sergileniyor. 1276 yılında yapılan Mevlana’nın sandukasını da müze gezinizde büyüleyici bir el sanatı şaheseri olarak mutlaka görmenizi öneririz. Geometrik desenler, bitkisel motifler, Mesnevi beylikleri ile süslü sandukayı ve müzenin benzersiz koleksiyonlarını incelemek için Mevlana Müzesi ve Türbesi’ni haftanın her günü saat 09:00 ile 17:30 ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

2- Çatalhöyük

Tüm dünyadan kültür ve arkeoloji meraklarını kendine çeken Çatalhöyük, Konya’ya sadece 45 kilometre uzaklıkta Çumra ilçesi sınırlarında yer alıyor. 1958 yılında keşfedilen ve 9000 yıl önce inşa edildiği düşünülen Çatalhöyük bölgesi, Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı boyunca yerleşim yeri olarak kullanılmış. Orta Anadolu’nun en önemli tarihi hazinelerinden biri olarak yılın her dönemi turların düzenlendiği ve binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Çatalhüyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edildi.

Onlarca yıldır kazı çalışmalarının yapıldığı ve yüzlerce paha biçilmez eserin bulunduğu Çatalhöyük Neolitik Kenti’ni gezerken binlerce yıllık çanaklar, çömlekler ve günlük hayatta kullanılan eşyaları inceleyebilir; etkileyici taş odalar ve kaya mezarları arasında unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Rehberli turlara katılarak ilginç bilgiler alabileceğiniz Çatalhöyük’e Konya Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz Çumra minibüsleri ile kendiniz de kısa sürede ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

3- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

2015 yılında hizmete açıldığından beri şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline gelen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı turistik merkezlerden biri. 7600 m2 gibi büyük bir alanı kaplayan bahçe, 3500 m2 gezi alanına sahip. 100’e yakın farklı türde 20.000 bitki ile süslenen ve 15 farklı türde binlerce kelebeğe ev sahipliği yapan kelebek bahçesinde aynı zamanda kelebeklerin hayat döngüleri, beslenme ve güneşlenme gibi davranışların da yakından inceleyebilirsiniz.

Çocuklar için doğa ve bahçe eğitimlerinin verildiği kelebek bahçesinin müzesinde ise onlarca farklı türde böcek sergileniyor. Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olmasından dolayı da çok ziyaret edilen ve Selçuklu ilçesinde İsmail Kaya Caddesi üzerinde bulunan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne toplu taşıma araçları kolayca ulaşabilir, pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 saatleri arasında kelebek bahçelerini gezebilirsiniz. Kelebek Bahçesi hakkında detaylı bilgi almak isterseniz Konya Tropikal Kelebek Bahçesi hakkında her şey yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Konum Linki

4- Aziziye Camii

Konya, birbirinden güzel onlarca camiye ev sahipliği yapıyor ve bu camiler içinde mutlaka görmenizi önerdiklerimiz arasında yer alan Aziziye Camii, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen bir şaheser. Karatay ilçesinde Selimiye Caddesi üzerinde yer alan tarihi cami, ilk olarak 1676 yılında inşa edilmiş ve 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından baştan yeniden tasarlanmış. 

Son dönem Osmanlı mimari eserlerinden biri olması ile ayrı bir tarihi bir öneme sahip olan Aziziye Camii’nin başka bir önemli özelliği de Barok mimarisi ile klasik Osmanlı mimarisinin bir birleşimi olması. Hem mimarlık meraklılarının hem de tarih severlerin Konya’da mutlaka görmesi gereken yapılardan olan, tek kubbeli ve çift minareli inşa edilen Aziziye Camii, etkileyici mimari özelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış bir tarihi hazine.

Konum Linki

5- Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi

Konya’nın simgesel yapılarından biri olan Karatay Medresesi, Ferhuniye Mahallesi’nde Adliye Bulvarı üzerinde kolayca ulaşabilir bir konumda bulunuyor. Konya ve çevresinde pek çok etkileyici yapı inşa ettiren Anadolu Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykâvus döneminde 1251 yılında inşa ettirilen ve Celâleddin Karatay’ın türbesinden ismini alan Karatay Medresesi, uzun yıllar boyunca bölgenin önemli eğitim merkezlerinden biri olmuş.

Kapalı medrese tipinde, bölgeye özgü Sille taşları ile tasarlanan medrese; etkileyici duvar ve tavan süslemelerinin yanı sıra Selçuklu dönemine özgü taş ve ahşap işçilikleri ile de mutlaka görmeniz gereken tarihi hazinelerimizden biri. Mozaik çinilerle kaplı bir kubbe ile örtülü Karatay Medresesi, 1955 yılından beri Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veriyor. Hem tarihi yapıyı incelemek ve Celâleddin Karatay Türbesi’ni ziyaret etmek hem de binlerce paha biçilmez çinilerle süslü müze koleksiyonlarını gezmek için Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi’ne pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 16:45 arasında uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

6- Alaaddin Keykubat Camii

Alaaddin Keykubat Camii olarak da bilinen ve şehrin en sevilen tarihi gezi noktalarından Alaaddin Tepesi’nde yer alan Alaaddin Camii, Konya’nın en büyük ve en eski camisi olarak görülmeye değer bir eser. Sultanı 1. Rükneddin Mesud döneminde 1116 yılında inşa edilmeye başlayan ve I. Alâaddin Keykubad zamanında 1221 yılında tamamlanan etkileyici caminin avlusunda 8 tane Anadolu Selçuklu sultanın türbesini de ziyaret etme şansı bulacaksınız.

Anadolu Selçuklu dönemini yansıtan etkileyici ahşap ve taş oymaları ile süslenerek kesme taşlarla inşa edilen Alaaddin Camii, bulunduğu tepeden sunduğu panoramik Konya manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Camiyi gezdikten sonra sultanların türbelerini ve Alaaddin Tepesi’nin diğer etkileyici yapılarını da ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

7- Sultanlar Türbesi

Konya’nın simgesel yapılarından Alaaddin Camii’nin bahçesinde yer alan ve 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesini kapsayan Sultanlar Türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Caminin iç avlusunda I. Mesut, I. Kılıçaslan, II. Rükneddin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, IV. Kılıçaslan ile III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in on köşeli kesme taşlarla tasarlamış ve çarpıcı kubbeleriyle Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Konya inanç ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Sultanlar Türbesi, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.

Konum Linki

8- İnce Minare Medrese

Konya’da ziyaret edebileceği başka bir önemli tarihi hazine de Selçuklu döneminin büyüleyici taş işçiliklerine şahit olabileceğiniz İnce Minareli Medrese. 1254 yılında II. İzzeddin Keykâvus döneminde inşa edilen medresede 19. yüzyıla kadar dini eğitimler verilmeye devam edilmiş. Kare planlı kubbesi, ders odaları, kesme taşlarla tasarlanmış anıtsal kapısı ve çinilerle süslü etkileyici minaresi ile 13. yüzyıl Anadolu Selçuklu dönemini yansıtan mimari şaheser, tarih meraklıları kadar mimari severlerin de ilgisini çekiyor.

Günümüzde İnce Minare Taş Eserler Müzesi olarak hizmet veren medresenin taş odalarında hem Selçuklu hem de Karamanoğlu Beyliği dönemlerinde yapılan taş süslemeler, kabartmalar, motifler, sandukalar, çift başlı kartal ve kanatlı melek figürleri gibi paha biçilmez eserleri inceleyebilirsiniz. Selçuklu ilçesinde Alaaddin Bulvarı üzerinde yer alan İnce Minare Medrese, pazartesi günleri 10:00 ile 18:00, diğer günler ise 08:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Konum Linki

9- Sultan Selim Camii ve Külliyesi

16. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan bir tarihi yapı olan Sultan Süleyman Camii ve Külliyesi, Karatay ilçesinde Müze Alanı Caddesi üzerinde yer alıyor. 2. Sultan Selim’in Konya sancak beyi olduğu dönemde yapımına başlanan ve 1567 yılında yaklaşık 9 yılda tamamlanan mimari şaheser, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak ilgi gösteriliyor. İstanbul’un en ünlü camilerinden Fatih Camii’ne mimari açıdan oldukça benzeyen Sultan Selim Camii; etkileyici iç süslemeleri, yarım kubbesi, ahşap ve taş oymaları ile görülmeye değer güzellikte. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden Sultan Selim Camii, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.

Konum Linki

10- Alaaddin Tepesi

Konya’nın tarihi kalbi ve hem yüzleri yıllık yapıları incelemek hem de şehri kuş bakışı izlemek için turistlerin ilk uğradığı yer olan Alaaddin Tepesi, Selçuklu ilçesinde bölgeye hakim bir konumda yer alıyor. Tarih öncesi dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmış tepede yapılan kazılarda M.Ö. 3000 yıllarına ve Erken Tunç Çağı’na ait pek çok önemli tarihi eser bulundu.

Konya’nın en etkileyici camilerinden biri olan Alaaddin Camii, 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesinin sıralandığı Sultanlar Türbesi, tarihi Alaaddin Çeşmesi ve etkileyici kümbetleri ziyaret edebileceğiniz Alaaddin Tepesi, 13. yüzyıla ait tarih kaynaklarda ünlü Yunan filozofu Platon’un mezarının bulunduğu yer olarak da geçiyor. Konya merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebileceğiniz tepede hem tarihi hazineler hem de büyüleyici Konya manzaraları eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

11- Kyoto Japon Parkı

Japonya’nın Kyoto ile kardeş şehir anlaşması bulunan Konya’nın en ilgi gören parklarından biri de Japon mimari özelliklerini yansıtan yapılar ve Japonya’ya özgü bitkileri ile sizi bambaşka bir ülkede geziyormuş hissi yaşatacak olan Kyoto Japon Parkı. Selçuklu ilçesinde güzel bir konumda yer alan etkileyici park; 4000 m2 göleti, onlarca çiçek türüyle süslü bahçeleri, Japonya’ya özgü kamelyaları ve kafeleri ile etkileyici manzaralar sunuyor.

Göletinde yaz aylarında kayık ve sandallarla gezilere çıkabileceğiniz, Japonya kültürünü Konya’nın merkezinde yaşayabileceğiniz Kyoto Japon Parkı, 2010 yılında hizmete açıldığından beri çok ilgi görüyor. Karani Caddesi üzerinde yer alan parkın göleti kenarında Japon mutfağından lezzetler sunulan restorana da mutlaka uğramanızı öneririz. Haftanın her günü 08:00 ile 23.30 saatleri arasında Kyoto Japon Parkı’nı keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

12- Konya Arkeoloji Müzesi

Binlerce yıllık zengin bir tarihe sahip Konya’da Cilalı Taş Devri, Erken Çağ, Demir Çağı’nın yanı sıra Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait binlerce eserin de sergilendiği Konya Arkeoloji Müzesi, tarih meraklılarının şehirde ilk uğramanız gereken yerlerden biri.

İlk olarak 1901 yılında Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olarak kurulan ve 1962 yılında günümüzdeki binasına taşınan Konya Arkeoloji Müzesi’nin büyüleyici koleksiyonlarında Konya çevresindeki Çatalhöyük, Karahöyük ve Alaaddin Tepesi gibi kazı alanlarından çıkarılan paha biçilmez eserleri görme şansı bulabilirsiniz. Müze bahçesinde sergilenen devasa taş süslemeler, mermerden inşa edilen heykeller ve Roma döneminden günümüze kalan mezar başlıkları da görülmeye değer güzellikte. Türkiye’nin en etkileyici arkeoloji müzelerinden biri olan Konya Arkeoloji Müzesi’ni haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

13- Konya Kültür Park

Alaaddin Tepesi’nin hemen yanında 150.000 m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan Konya Kültür Park, şehrin en büyük yeşil alanlarından biri. İçerisinde yılın her döneminde kültürel etkinlikler ve konserlerin düzenlendiği amfi tiyatro, yüzlerce farklı bitkiyle süslü çiçek bahçeleri, etkileyici heykeller, süs havuzları, yürüyüş yolları, spor sahaları ve geniş çocuk oyun alanları bulunan park; Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese gibi pek çok tarihi yapıya da oldukça yakın bir konumda. Şehir gezilerinden sonra mola vermek, hafta sonları ve yaz akşamlarında ise kır bahçelerinde renkli fıskiyelerin danslarını izlemek için ziyaret edebileceğiniz Konya Kültür Park, 2009 yılından beri hizmet veriyor.

Konum Linki

14- Sahip Ata Vakıf Müzesi

Konya’nın Meram ilçesinde ziyaret edeceğiz başka bir güzel müze de binlerce yıllık Konya geleneklerini ve kültürünü yansıtan etnografya koleksiyonları ile dikkat çeken Sahip Ata Vakıf Müzesi. Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli vezirlerinden Sâhib Atâ Fahreddin Ali tarafından inşa ettirilen etkileyici bir külliyenin restore edilmesi ile hizmete başlayan müzede aynı zamanda Fahreddin Ali, eşi ve çocuklarının türbeleri de bulunuyor.

Müzenin iyi düzenlenmiş koleksiyonlarında Selçuklu dönemini yansıtan kobalt mavisi ve patlıcan moru çini süslemeleri, taş ve ahşap oymaları gibi 200’den fazla paha biçilmez eseri yakından görme şansı bulacaksınız. Dönem giysileri, antikalar, takılar, hat sanatı ve el sanatı ürünlerini de inceleyebileceğiniz etnografya sergilerini mutlaka gezmenizi önerdiğimiz Sahip Ata Vakıf Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açık.

Konum Linki

15- Sille Seyir Tepesi

Selçuklu ilçesine bağlı Sille Mahallesi’nin tarihi yapılarını kuş bakışı izleme imkanı sağlayan ve Selçuklu Seyir Tepesi olarak da bilinen Sille Seyir Tepesi, panoramik fotoğraflar çekmek için ilk uğramanız gereken yerlerden. 2021 yılı temmuz ayında halka açılan seyir alanı, kısa sürede hem Konya halkının hem de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri haline geldi. 100’den fazla kamelya, spor sahaları, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve koşu yollarının yanı sıra gül bahçeleri, restoranlar ve büyüleyici Konya manzaraları izleyebileceğiniz çay bahçeleri ile de çok popüler olan tepeye akşam uğrarsanız, ışıl ışıl parlayan Konya şehrinin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Konum Linki

16- Şeytan Köprüsü

Konya’nın 5000 yıllık bir tarihi hazinesi olan ve Sille Köyü’nde iki tane sarp kaya arasında inşa edilen Şeytan Köprüsü, hala gizemini koruyor. Yapılan araştırmalarda Frig, Roma, Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemi mimari özelliklerine rastlanan etkileyici köprünün ilk olarak Cilalı Taş Devri’nde inşa edildiği düşünülüyor. Benzersiz taş mimarisi ve devasa kanyon duvarları arasına nasıl yapıldığı anlaşılamamasından ismini alan Şeytan Köprüsü, benzersiz güzelliğiyle Konya doğa gezileri ve fotoğraf safarilerinin de değişmez adreslerinden biri haline gelmiş durumda.

Konum Linki

17- Aya Elenia Kilisesi

Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı tarihi hazineleriyle ünlü Sille Subaşı Mahallesi’nde yer alan ve özellikle yabancı turistlerin şehir gezerken en çok ziyaret ettiği tarihi hazinelerden biri olan Aya Elenia Kilisesi, günümüzde Aya Elenia Müzesi olarak hizmet veriyor. M.S. 327 yılında Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena tarafından yaptırılan etkileyici kilise, bölgeye özgü Sille taşlarıyla inşa edilmiş ve mimarisini yüzlerce yıldır korumayı başarmış.

Tavan ve duvarlarındaki Hz. İsa’nın hayatı, Hz. Meryem ve İncil’den dini sahnelerin tasvir edildiği duvar resimleri ile görülmeye değer güzellikteki tarihi kilise, tarih ve kültür severlerin yanı sıra mimari meraklılarının da görmesini önerdiğimiz bir yapı. Aya Elenia Kilisesi ve Müzesi’ni pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 09:00 ile 17:00 arasında gezebilirsiniz.

Konum Linki

18- Meram Bağları

Konya merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Meram ilçesinin en sevilen gezi alanı olan Meram bağları, günübirlik geziler yapmak için tercih edebileceğiniz en popüler yerlerden biri. Evliya Çelebi’nin de kitaplarında güzelliğinden bahsettiği Meram Çayı’nın kenarında hizmet veren kafeler, restoranlar, yürüyüş yollar ve mesire alanları, hem Konya halkı hem de turistler tarafından çok seviliyor.

Yaz aylarında deniz bisikleti ve kanolarla gezebileceğiniz Meran Çayı üstünde inşa edilmiş tarihi köprülerden de özellikle sonbahar aylarında sararmış ağaçların süslediği büyüleyici manzaranın fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bölgede Anadolu Selçuklu döneminde yapılan önemli tarihi eserlerden Meram Hamamı, Meram Köprüsü, Tavus Baba Türbesi ve Has Bey Mescidi gibi hazineleri de gezme şansı bulacaksınız. Turizm olanaklarının çok geliştiği Meram bağlarında butik ve apart otellerden geleneksel Anadolu mutfağından lezzetler tadabileceğiniz restoranlara kadar pek çok tesis bulabilirsiniz.

Konum Linki

19- Meram Dere Köprüsü

Konya’nın tarihi ilçesi Meram’da yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminde yapılan en önemli tarihi yapılardan biri olan Meram Dere Köprüsü, şehrin görülmeye değer tarihi yapılarından biri. Kesme taşlarla Meram Çayı üzerine inşa edilen kemerli köprü, Konya’nın günümüze kadar sağlam kalmış en özel yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Üzerinden Meram bağlarının harika fotoğraflarını çekebileceğiniz köprünün çevresi ise çay bahçeleri, kafeler ve geleneksel Konya lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar ile oldukça hareketli. Meram Dere Köprüsü’nü ziyaret ederek hem tarihi yapıyı inceleyebilir hem de güzel manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

20- Konya Zafer Meydanı

Selçuklu döneminden beri Konya’nın en hareketli noktası olan Zafer Meydanı; büyüleyici tarihi anıtları, onlarca mağazası, kaliteli restoranları ve kafeleriyle şehri gezmeye başlamak için en ideal noktalardan biri. Selçuklu Anıtı ve Çapa Çeşmesi’ni mutlaka görmeniz önerdiğimiz meydanda Türk devletlerinin bayrakları ve kabartmaları ile süslü sütunların da harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Günün her saati oldukça hareketli olan Zafer Meydanı’nın panoramik fotoğraflarını ise Alaattin Tepesi’ne uğrayarak çekebilir; mağazalar ve hediyelik eşya dükkanlarında alışveriş yaptıktan sonra bir yol üstü kafesinde mola vererek tarihi atmosferin tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

21- Ecdat Parkı

Konya’nın en güzel şehir parkı olarak gösterilen ve 12.000 m2 gibi büyük bir yeşil alan üzerine inşa edilen Ecdat Parkı, hem şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşmak hem de Osmanlı ve Selçuklu dönemini yansıtan konaklar arasında yürüyüş yapmak için mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Yapay bir göl çevresinde iki katlı ahşap, taş mimari Selçuklu ve Osmanlı konaklarının sıralandığı parkta alışveriş yapabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları, kır bahçeleri ve kafelerde de güzel zaman geçirebilirsiniz. Klasik Osmanlı mimarisiyle tasarlanmış kamelyalar, tarihi bir liman, Osmanlı Sokağı, Namazgah Çeşmesi, seyir kuleleri, geleneksel Osmanlı kahvehanesi ve boğaz yalıları gibi pek çok etkileyici yapıyı gezinizde yakından görme şansı bulacaksınız. Selçuklu ilçesinde merkezi bir konumda yer alan Ecdat Parkı’na toplu taşıma araçlarının yanı sıra yürüyerek de kısa sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

22- Mevlana Kültür Merkezi

Mevlana Müzesi’ne yaklaşık 5 dakika yürüyüş mesafesinde yer alan ve 100.000 m2 gibi büyük bir alanı kapsayan Mevlana Kültür Merkezi; açık ve kapalı semahaneleri, sergi salonları, binlerce kitaplık kütüphanesi ve araştırma merkeziyle Mevlevi kültürü hakkında bilgi almak için Türkiye’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden biri.

Her yıl aralık ayında Mevlana Celaleddin Rumi anma törenlerinin de düzenlendiği ve dünyanın en büyük kandilinin yakıldığı kültür merkezinde yılın her dönemi sema gösterileri, konferanslar ve söyleşiler gibi pek çok etkinliğe katılabilirsiniz. Her cumartesi saat 19:00’da düzenlenen ücretsiz sema gösterilerini de izleyebileceğiniz Mevlana Kültür Merkezi, Konya’nın merkezi ilçesi Karatay ilçesinde Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

23- Konya Atatürk Evi Müzesi

Konya’nın çok ziyaret edilen turistik ilçesi Meram’da Zafer Caddesi üzerinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, gezilerinizde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz çok etkileyici bir müze. Kesme taş, ahşap ve tuğlalarla 1900’lü yılların başlarında inşa edilen klasik bir Konya konağının restore edilerek 1982 yılında hizmete açılan müzenin dönem mobilyaları ile süsü salonları ve odalarında gezebilir; zengin koleksiyonlarda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya ziyareti sırasında çekilen fotoğraflar, Atatürk’e ait kişisel eşyaları, dönem gazeteleri, Kurtuluş Savaşı’na dair fotoğraflar, tarihi kitaplar ve belgeleri inceleyebilirsiniz. Hem etkileyici konağı hem de içindeki çarpıcı sergiler için çok ziyaret edilen Konya Atatürk Evi Müzesi’ni haftanın her günü saat 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Konum Linki

24- Eşrefoğlu Camii

Konya’nın başka bir görülmeye değer etkileyici camisi olan ve Beyşehir ilçesinde Kale Sokak üzerinde yer alan Eşrefoğlu Camii, Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camisi olmasıyla ünlü. 1299 yılında kervansaray, türbe ve hamam ile birlikte külliye olarak tasarlanan Eşrefoğlu Camii, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edildi.

Özellikle Orta Asya’nın tarihi Semerkand gibi şehirlerde bulunan ahşap direkli camilerin etkileyici bir örneği olan ve kesme taşlarla inşa edilen cami, kubbeli mimarisi ile Selçuklu mimari özelliklerini de yansıtıyor. Aşı boyalarıyla yapılmış geometrik motifler, bitki desenleri, taş ve ahşap oymaları ile görülmeye değer güzellikteki caminin direkleri de sedir ağacından yapılmış. Çini mozaiklerle süslü görkemli mihrabını da incelemenizi önerdiğimiz Eşrefoğlu Camii, Selçuklu ve İslami mimarinin en ilginç örneklerinden biri olarak gezi listenize ekleyebileceğiniz bir şaheser.

Konum Linki

25- Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı)

Konya’nın en eski ticaret merkezlerinden biri de Karatay ilçesinde yer alan ve ismini Mevlana’nın kızı Melike Hatun’dan alan Melike Hatun Çarşısı. Tarihi çarşı, yöre kadınlarının ürettiği el emeği göz nuru ürünler de satıldığı için Kadınlar Pazarı olarak da biliniyor. Yüzlerce yıl boyunca olduğu gibi günümüzde de çok hareketli olan, turistlerin alışveriş yapmak için ilk uğradığı yerlerden Melike Hatun Çarşısı’nda bölge köy ve çiftliklerde üretilen organik sebzeler ve meyveler, kuruyemişler, baharatlar, Konya’ya özgü yiyecek ve içeceklerin yanı sıra yüzlerce el sanat ürününü de bir arada bulabilirsiniz.

Renkli ve hareketli tezgahlarıyla fotoğrafçıların en sevdiği gezi alanlarından biri olan Melike Hatun Çarşısı’na hem alışveriş yapmak hem de tarihi atmosferi yaşamak için uğrayabilirsiniz. Mevlana Müzesi gibi turistik noktalara kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan çarşı, Karatay ilçesinde Aziziye Caddesi üzerinde gezilebilir.

Konum Linki

26- Sille Köyü

Konya’ya sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve 5000 yıllık uzun tarihiyle günübirlik gezilerin değişmez adreslerinden biri haline gelen Sille Köyü, kesinlikle keşfe çıkmamız gereken bir yerler arasında. Huzurlu atmosferi, Arnavut kaldırımı küçük sokakları, taş ve ahşap mimari yüzlerce yıllık konakları ile sizi modern dünyadan alıp başka bir atmosfere sokacak olan köy, bölgedeki taş ocaklarından çıkarılan Sille taşları ve onlarla yapılan ürünlerle de ünlü.

İlk yerleşimin yaklaşık 3000 yıl önce başladığı düşünülen Sille’de antik kent kalıntılarını gezebilir; Bizans döneminde inşa edilen etkileyici Aya Elenia Kilisesi, Hacı Ağa Hamamı, Taş Camii, Subaşı Hamamı, Selçuklu ile Osmanlı döneminde inşa edilmiş etkileyici köprüler ve çeşmeleri yakından görebilirsiniz. Güzelliğinden dolayı yılın her dönemin fotoğrafçılık, tarih ve kültür gezilerinin düzenlendiği Sille Köyü’ne Konya Otogarı’nda her saat bulabileceğiniz minibüslerle veya toplu taşıma araçlarıyla 10 dakikalık kısa bir yolculukta ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

27- Sırçalı Medrese

Konya’ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki tarihi Meram ilçesi merkezinde ziyaret edebileceğiniz başka bir önemli Anadolu Selçuklu dönemi yapısı da Sırçalı medrese. 13. yüzyılda 1242 yılında II. Gıyâseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilen Sırçalı Medrese, döneminin önemli eğitim kurumları arasındaydı. Etkileyici kesme taş ve moloz taş mimarisinin yanı sıra Selçuklulara özgür taş ve ahşap süslemeleri ile görülmeye değer güzellikte bir manzara sunan Sırçalı Medrese, 1900’lü yılların başlarına kadar medrese olarak hizmet vermeye devam etti ve günümüzde halka açık bir tarihi gezi alanı. Açık avlulu medrese örneklerinden en güzelleri arasında yer alan Sırçalı Medrese, Meram gezilerinde mutlaka görmeniz gereken bir mimari eser.

Konum Linki

28- Konya Bilim Merkezi

Konya gezilerinde hem çocuklu ailelerin hem de gençlerin mutlaka uğraması gereken yerlerin başında gelen ve pek çok ilgi çekici bölümü bulunan Konya Bilim Merkezi; astronomiyle ilgili bilgiler alabileceğiniz planetaryum (gezegen evi), tematik sergiler, gözlem kuleleri, gök cisimlerini gözlemleyebileceğiniz teleskoplar, ekleyici laboratuvarlar ve binlerce kitaplık kütüphanesiyle her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Tübitak’ın desteklediği bilim merkezi, yıl boyu pek çok önemli ulusal ve uluslararası etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

100.000 m2 gibi büyük bir alan üzerine inşa edilen Konya Bilim Merkezi’nin binası da güneş panelleri ve rüzgârdan enerji üreten santralleri ile Türkiye’nin en önemli yeşil binalarından biri olarak görülmeye değer. Selçuklu ilçesinde Ankara Caddesi üzerinde yer alan bilim merkezini pazartesi hariç haftanın her günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

Konum Linki

15
mutlu
Mutlu
6
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Konya Gezilecek Yerler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Büyük İç Anadolu Platformu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!