İÇ ANADOLU HAKKINDA

NEDEN BÜYÜK İÇ ANADOLU?

Neden Büyük?

Çünkü; tarihi ve tarihten gelen misyonu BÜYÜK, söylemek gerekirse…

Ahi Evran – KIRŞEHİR‘i

Yunus Emre – ESKİŞEHİR‘i

Hacı Bayram – ANKARA’

Hacı Bektaş – ı Veli- NEVŞEHİR‘i

Mevlana – KONYA‘yı neden yurt tutmuşlardır. Ocaklarını, dergahlarını buralara kurmuşlar. Bu bozkırı mayalamışlardır. Büyük Selçuklu yıkılmış, Selçuklu’nun ümmete hizmeti Anadolu Selçuklu’dan Sivas’ta, Konya’dan devam etmiştir. Yine Osmanlı Konyalıları, Karamanlıları Rumeli’ye hicret ettirmiş, Osmanlı Rumeli’de kendisini sağlama almış, imparatorluk böylelikle 600 sene devam etmiştir. Yine Türk’ün son bağımsızlık kongresi SİVAS‘ta yapılmıştır.

Bağımsız ve ilelebet yaşayacak Türk devletinin mührü Ankara’ya vurulmuş, Türk’ün bayrağı bozkıra dikilmiştir. Cumhuriyet Ankara’da ilan edilmiştir. Yani milletin ve devletin ve dahi ümmetin bekası için İç Anadolu’dan yükselmektedir. Yine BÜYÜK İÇ ANADOLU dememizin bir sebebi de İç Anadolu’nun İç Anadolu haritasında bulunan şehirlerden ibaret olmayıp, mesela; Çorum haritada Karadeniz’de yer almasına rağmen, Afyon haritada Ege’de yer almasına rağmen, Isparta haritada Akdeniz’de yer almasına rağmen bu şehirler kendisini İç Anadolu insanı ve kültürüyle özdeş görürler.

Hulasa İç Anadolu demek; Güneyde Toroslardan, Kuzeyde Karadeniz dağları arasından, Doğuda Fırat, Batıda Menderes’e kadar uzanan bozkırlara BÜYÜK İÇ ANADOLU diyebiliriz.

Türkiye’nin orta kısmında bulunan, yedi bölgeden birisi İç Anadolu Bölgesidir. Bölgeye aynı zamanda “Orta Anadolu” denilir.151.000 km² alanı kaplar. Türkiye’nin topraklarının %21’ini kaplayan bölge, Güneydoğu Anadolu bölgesi haricindeki tüm belgelerle komşudur. Doğu Anadolu bölgesinden sonra yüz ölçüm olarak en büyük ikinci büyük bölge olan İç Anadolu Bölgesi tahıl ambarı olarak isimlendirilir. İç Anadolu Bölgesi, toprak bakımından Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Bölge’de toplamda 13 il bulunurken, 172 adet ilçe bulunur. Bu 13 il sınırları dikkate alınarak yapılan bir hesaplamayla bölgenin yüz ölçümü 187.277 km².dir. Nüfusu 12.730.393 kişidir ve bölgede 173 ilçeyle 3246 köy vardır. Türkiye topraklarının %24üne tekabül eden bölgede Türkiye nüfusunun %16sı yaşamaktadır.

Bölge’nin yüzölçümü olarak en büyük ili Konya iken, en küçüğü Kırıkkale’dir. En çok ilçesi bulunan ili  Konya, en az ilçeye sahip olan ili Niğde’dir.

İç Anadolu Bölgesi illeri şöyle sıralanır.

  1. Ankara
  2. Konya
  3. Kayseri
  4. Eskişehir
  5. Sivas
  6. Kırıkkale
  7. Aksaray
  8. Karaman
  9. Kırşehir
  10. Niğde
  11. Nevşehir
  12. Yozgat
  13. Çankırı

İç Anadolu Bölgesi ovalar açısından zengin bir yapıya sahiptir. Bu ovalar ise;

  • Konya Ovası
  • Yukarı Sakarya Ovası
  • Eskişehir Ovası
  • Akşehir Ovası
  • Ereğli Ovası
  • Akıncı Ovası
  • Çubuk Ovası
  • Kayseri Ovası
  • Develi Ovası
  • Ankara Ovası

 

Giriş Yap

BÜYÜK İÇ ANADOLU PLATFORMU ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!